KenkäveroViime lauantaina Etelä-Savossa oli pitkästä aikaa pilvisempi ja vähän viileämpi päivä, joten päätimme lähteä kesämökiltä ihmisten ilmoille Mikkeliin. Keskustan sijaan suuntasimme vanhaan pappilaan Mikkelin Kenkäveroon.  Olen käynyt Kenkäverossa kerran aiemmin muutama vuosi sitten ja jo tuolloin ihastuin sen leppoisaan tunnelmaan ja kauniiseen pihapiiriin. 

Näyttävä, vanhaa kunnioittaen restauroitu vaaleanpunainen entinen pappilan päärakennus näkyy kauas ja se pitää sisällään tällä hetkellä pappisravintolan, jossa tarjoillaan lounasta, burgereita tai salaattia lähialueen tuottajilta.  Tuon vanhan puutalon huoneita voi vuokrata erilaisia juhlia tai kokoontumisia varten. Sisällä on myös esillä vanhoja valokuvia ja pappilan historiasta sekä sen kunnostamisesta kertovia tauluja. Pihapiirin muissa rakennuksissa on leipomo, myymälöitä ja pihalla upea puutarha. 

”Kenkäveron historia ulottuu yli 550 vuoden taakse. Ensimmäinen papin asumus rakennettiin silloiselle saarelle 1400 –luvun puolivälissä. Viimeisen kerran Kenkävero toimi pappilana 1969. 1970-1990 Kenkäveron päärakennus oli vaarassa vaurioitua pahoin. Sen jälkeen Kenkäveronniemen pappila on tullut täyteen henkeä ja elämää huolellisen ja onnistuneen restauroinnin, ajanmukaisten tapettien, vanhojen huonekalujen, modernin sisustuksellisen silauksen sekä käsityömyymälän, käsityöläisten, leipomon ja puutarhan elvyttämisen tuloksena.” -KenkäveroKiersimme myymälät, näyttelyt ja kävimme syömässä kana-vuohenjuustoburgerit pappilaravintolassa. Leipomosta ostimme mukaamme tuoreet isot korvapuustit, jotka herkuttelimme kesämökille päästyämme iltapäiväkahvin kanssa. Myymälästä mukaan tarttui Lakumestan lakritsipussi sekä Lapuan Kankureiden käsipyyhe keittiöön. Kesäaitasta ostimme Taitoshopin kolmen amppelin diy-pakkauksen ja katsoimme Titityy-valaistu lintulauta-näyttelyn. 

Kesäaitassa oli myynnissä myös paljon erilaisia lankoja ihan sukkalangoista makramee-lankoihin. Siellä oli myös myynnissä todella paksua lankaa ja isot puikot, joilla saisi tehtyä ison ja paksun viltin talven kylmiä iltoja varten. Tällä kertaa en raaskinut ostaa tuota paksua lankaa, sillä tarpeeksi isoon vilttiin olisi tarvinnut useamman kerän enkä tällä kertaa raskinut panostaa siihen. Jotenkin surullista ajatella, että Ebaysta saisi tuollaisen peiton halvemmalla kuukauden toimitusajalla Kiinasta tilattuna kuin itse ostamalla langat ja puikot Suomesta ja itse tekemällä. 

Luulenpa, että seuraavan kerran käymme Kenkäverossa ostoksilla viimeistään joulun alla. Jos ei joululahjaostoksilla, niin ainakin lankaostoksilla  ja glögillä (ja korvapuustiostoksilla)

Kenkävero on auki vuoden ympäri ja sen toiminnasta vastaa Taito Itä-Suomi ry. 

No comments