Säästäminen


Kiertelin lauantaina alennusmyynneissä Helsingin keskustassa. Kesken shoppailukierroksen jäin miettimään miksi ihmeessä ravaan kaupasta toiseen, kun voisin vain netistä tilata tarvitsemani vaatekappaleet. Kun kerta olin shoppailemaan lähtenyt, niin vedin kierroksen loppuun ja viivyinkin luvattoman kauan pitkästä aikaa lempparikaupoissani Kämp Galleriassa olevissa Cosin ja Other Storiesin myymälöissä. 

Shoppailukierroksella en ostanut mitään ylimääräistä, vaan vain ne mitä olinkin päättänyt ostaa ja joille tosiaan oli tarve (=alusvaatteita ja sukkahousuja). Mieli kyllä teki ostaa muutakin, mutta olin julistanut itselleni pari viikkoa aiemmin vaatekaappia siivotessani mustien vaatteiden ostokiellon, niin enpä osannut tehdä mitään heräteostoksiakaan muissa väreissä. Mustana olisi kyllä löytynyt vaikka mitä kivaa, mutta kun mustaa vaatetta ei saanut ostaa, niin lähdin kaupoista ilman ostoskasseja.

Kotiin päästyäni olin tyytyväinen päivän shoppailuihin. Mietin omia kulutustottumuksiani sekä omaa säästämistäni ja hetken aikaa pohdiskeltuani päätin avata Nordnetiin asiakkuuden. Minulla on nimittäin tällä hetkellä ainoastaan yhdessä pankissa käyttötili ja tilisäästöt sekä rahastosäästösopimus. Olen jo jonkin aikaa miettinyt, että haluan myös toiseen rahalaitokseen asiakkuuden, josta säästöjen nostaminen tai lunastaminen ei ole niin houkuttelevaa kuin omassa pankissani. Toisin sanoen huijaan itseäni ”poissa silmistä, poissa mielestä”-metodilla.


Siispä valitsin Nordnetin, sillä olin jo aiemmin tutustunut kyseiseen rahalaitokseen. Nordnetin asiakkuuden pystyy avaamaan netissä omilla pankkitunnuksilla ihan muutamassa minuutissa. Minulla on paljon kokemusta rahastosäästämisestä, rahastoista ja sijoituksista edellisestä työnkuvastani johtuen, joten aika nopeasti löysin itselleni mieleisen rahaston, johon sijoitin pienen summan rahaa. Päätin, että jatkan säännöllistä rahastosäästämistä ”omassa” pankissani, jolloin tililtäni menee automaattisesti palkkapäivänä kerran kuukaudessa tietty summa säästöön rahastoon. Nordnetin rahastoon siirrän aina ylimääräiset rahat mikäli ennen palkkapäivää tililleni on jäänyt rahaa käyttämättä. Varsinaista säästötavoitetta tai säästöaikaa minulla ei tuolle Nordnetiin avaamalleni säästämiselle ole, vaan ajattelen sen pidemminkin pitkän linjan hätävararahastona. Rahastosäästämistä ei kannata valita mikäli tavoitteena on saada lyhyellä aikavälillä rahaa säästöön ja käyttöön, vaan tällöin tilisäästäminen on oikea ratkaisu. 
Säästäminen on oma taiteen lajinsa ja olenkin tullut aika eteväksi säästämisessä viiden vuoden finanssialalla työskentelyn ohessa. Ennen olin ihminen, jonka otsaan olisi voinut tatuoida "tili tuli, tili meni"-lauseen. Mielestäni paras ja helpoin keino säästää on tehdä rahastosäästösopimus, jolloin esimerkiksi palkkapäivänä tililtä lähtee automaattisesti rahastoon itse määrittelemäsi summa säästöön. Toinen hyvä vaihtoehto on siirtää joko automaattisella toistuvalla maksulla tai itse siirtämällä säästötilille tietty summa rahaa säästöön. Rahastoista voi lunastaa koska vain rahojaan ulos, mutta lunastuksessa menee yleensä noin pari-kolme pankkipäivää, jonka vuoksi on hyvä olla myös säästötilillä säästöjä mikäli tulee yllättävä tarve ja säästöjä täytyy käyttää jostain syystä heti. Omassa pankissani saa myös itse piilottaa tilejä verkkopankin näkyvistä. Tätä olen käyttänyt ja välillä aina unohdan, että minulla on säästötili, jonne siirtyy joka palkkapäivä tietty summa myös säästöön. Itsensä huijaaminen on siis toisin sanoen hyvä keino säästää.

Myös omat shoppailukiellot toimivat. Mustien vaatteiden ostokiellon lisäksi minulla toimivat seuraavat säästövinkit:

-ostan vain tarpeeseen
-kun lähden shoppailemaan, mietin etukäteen paljon saan käyttää rahaa. Pidän kiinni budjetista, vaikka kuinka tekisi mieli joustaa.
-kun löydän ihania tuotteita, mietin tarvitsenko sitä todella tai tuottaako se minulle mielihyvää vielä puolen vuoden päästä
-josta päästäänkin hyvänä aasin siltana aiheeseen laatu. Pyrin ostamaan vain laadukkaita tuotteita, joiden tiedän kestävän aikaa käytössä. 
-jos epäilyttää, varaan tuotteen seuraavalle päivälle ja mietin yön yli vieläkö tuote on niin ihana ja tarpeellinen, että käyn sen hakemassa varauksesta
-jos vielä mietityttää tuotteen ostaminen, mietin mitä muuta voisin tehdä tai ostaa tuolla rahalla tai kuukauden päästä kaksi kertaa isommalla summalla.

Uutena oman kuluttamisen seurannan hallitsemisena kokeilen tämän kuukauden ajan kerätä kaikista ostoistani kuitit ja kuun päätteeksi käyn kuitit läpi, jolloin katson kuinka paljon minulla on mihinkin mennyt rahaa. Toki näen samat asiat tililtä, mutta testaan nyt omia reaktioitani kuukauden kuluttamisestani, kun näen ne paperilla ja siirrän ne manuaalisesti Exceliin ja lasken itse yhteen. Ainoastaan yhdestä ostoksesta unohdin ottaa kuitin talteen. Kävimme perjantaina työkavereiden kanssa sushilounaalla Sörnäisessä sijaitsevassa Luckiefun's Restaurantissa enkä tajunnut ottaa kuittia, vaikka sitä minulle tarjottiin. 

Yhteenvetona olen hyvä säästämään, kun huijaan itseäni ja laadin itselleni sääntöjä rahan käyttämiseen, sillä ilmeisesti en omaa tarpeeksi selkärankaa :D 


10 comments

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Itse olen vuosikausia harrastanut kotikirjanpitoa, sillä aikoinaan tulimme aviomiehen kanssa sopineeksi, että molemmat maksavat omat kulunsa paitsi yhteiset kuten ruoka, vastike, sähkö jne. ja siitä seurasi se, että ne yhteiset kirjattiin ylös ja laskettiin kuun lopussa yhteen ja sitten toinen maksoi toiselle tasausta sen mukaan paljonko kumpikin on maksanut.
  Tammikuun alussa (ja miksei heinäkuussakin) yritän usein myös ajatella, että nyt en osta mitään, sillä jos en jotain vaatetta halunnut ostaa kauden alussa, kun vielä oli hyvin värejä ja kokoja tarjolla, niin miksi haluaisin sen alesta vaan siksi, että se on vähän halvempi, etenkään kun rahat eivät ole ihan hirveän tiukalla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos viestistäsi Pirkko! :) Mekin yleensä katsomme, että laskut menevät suunnilleen puoliksi, mutta ihan noin tarkkaa kirjanpitoa ei olla pidetty. Toisaalta tuo teidän tapa olisi hyvin tasa-arvoinen tapa jatkaa saman talouden menot. Kiitos ideasta!
   Harvemmin minäkään alesta ikinä mitään ostan. Harvoin kyllä sieltä mitään edes löydän, sillä olen juuri sen kokoinen, että yleensä minun kokoa ei alesta löydy. Totta tuo, että jos ei ole halunnut ostaa jotain tuotetta aiemmin, niin miksi sen haluaisi ostaa vain sen takia, että halvalla saa :)

   Delete
 2. Itsekkin ostan nykyään vaatteita vaan tarpeeseen. Muuten todella hyvin kirjoitettu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kivasta kommentista Nicola! :) Selvästi ihmisistä on tullut paljon tiedostavampi mihin rahansa käyttävät eivätkä shoppaile vain shoppailemisen ilosta :)

   Delete
 3. Hyvät vinkit ja hyvä kirjoitus. Kun ostaa tarpeeseen, hankkii juuri tarkkaan mietityn asian ja silloin ei tule sellaisia ostoksia, jotka eivät istu päälle tai onkin väärä väri yms.

  ReplyDelete
 4. Kiitos Melissa! Olen täysin samaa mieltä kanssasi :) Tosin joskus on käynyt niinkin, että olen lähtenyt ostamaan "tarpeeseen" jotain tiettyä asiaa enkä ole löytänyt ja parin viikon päästä olen unohtanut sen tarpeen. Toisin sanoen se ei oikeasti ollutkaan niin tarpeellista kuin olin itselleni uskotellut eli hyvä vaan, ettei löytynyt.

  ReplyDelete
 5. Mielenkiintoinen postaus! Itsellä on tällä hetkellä tilejä kahdessa pankissa sekä minulla on asuntosäästötili ja kaksi ihan normaalia säästötiliä. Kahdelle päätileistä minulla on kortti, mutta hyvänä säästökeinona toimii se, etten muista toisen kortin pin-koodia :D Käyttötilit ovat vielä eri pankeissa, joten siirtäminen niiden välillä ei ole niin yksinkertaista....

  Hyviä "säästösääntöjä" sinulla! Itsekin yritän pidättäytyä kaiken turhan ostamisesta, mutta välillä siitä tulee lipsuttua. Pääsääntö kuitenkin on se, että ostan tarpeeseen ja kuun lopussa ylimääräinen raha siirtyy säästötilille.

  https://heidi-karoliina-a.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. ASP-tili on mun mielestä pankin paras tuote! Tuohan on muuten kätevä vinkki, että ei muista kortin pin-koodia ;D

   Delete
 6. Tässä oli muutamat hyvät vinkit! Itse olen ollut ja olen edelleen melko säästäväinen, mutta nykyään säästöön jää melko vähän opiskeluiden vuoksi. Koitan silti hiukan "salakavalasti" säästää; suurempi veroprosentti jolloin tulee palautuksia, en nosta joka kuukausi Ukko.fi -tililtä pieniä summia vaan kerrytän sinne kunnon potin jne :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, opiskelijana ei välttämättä niin paljoa säästelläkään kuin palkkatöissä ollessa. Minulla on myös tapana pitää hieman korkeampaa veroprosenttia. Mieluummin otan palautuksia kuin mätkyjä.

   Delete