Lissabon: vinkkejä Portugaliin
Yleistä

Lissabon on upea, värikäs, monipuolinen, edullinen ja sopivan pieni kaupunki muutaman päivän kaupunkilomalle. Hintataso on pääosin edullinen tuossa Portugalin kauniissa pääkaupungissa, mutta turistikohteissa hinnat oli odotetusta hieman korkeammat muuten edulliseen hintatasoon nähden. Me matkustimme Lissaboniin marraskuun puolen välin jälkeen ja lämpötilat oli päivisin auringon paistaessa noin +20 astetta, mutta auringonlaskiessa iltaisin lämpötila laski noin +15 Celciukseen. Hotellina meillä oli neljän tähden hotelli Hotel Mundial, joka oli todella hyvällä paikalla keskustassa, työntekijät puhuivat hyvin englantia ja olivat erittäin ystävällisiä sekä hotellin aamupala oli todella hyvä ja kattavat aina pöytäänohjaamisineen. 

Ruoka

Ruoka Lissabonissa on erittäin hyvää ja laadukkaita ravintoloita löytyy paljon katukuvasta. Mielestäni ehdottomasti paras ravintola, jossa kävimme oli  Come Prima Restaurante Italiano ihan keskustan tuntumassa Rua do Olival 256:ssa. En ole eläissäni syönyt niin hyvää pastaa ja palvelu oli todella ensiluokkaista! Vieläkin vesi herahtaa kielelle, kun ajattelinkin tuota herkullista ruoka-annosta, jonka sain nauttia, joten suosittelen lämpimästi kaikille Lissaboniin matkaajille kyseistä ravintolaa. 
Nähtävyydet

Lissabonissa on ihania pieniä kujia, joita seikkailemalla löytää toinen toistaan kauniimpia taloja ja puutarhoja. Kävelemällä pääsee kätevästi myös suosituille näköalapaikoille, joita Lissabonista löytyy. Tätä kaupunkia ei suotta kutsuta Seitsemän kukkulan kaupungiksi. Yksi suosituimmista näköalapaikoista on Pyhän Yrjänän linna eli Castelo de São Jorge Alfaman kaupunginosassa. Linna on kärsinyt 1700 luvun puolivälissä maanjäristyksestä, mutta siitä on edelleen jäljellä 18 tornia ja jykevät muurit, joita turistit pääsevät kulkemaan (mikäli on korkean paikan kammo, niin kannattaa jättää muurien reunoilla kävelyt väliin). Pyhän Yrjänän linnaan pääsee myös legendaarisella raitiovaunulla nro 28.
Shoppailu

Lissabon on kenkäshoppailijan paratiisi, sillä kengät ovat todella edullisia Lissabonissa suuren kenkäteollisuuden johdosta. Ensimmäisessä kenkäkaupassa luulin mieheni kokeilevan tekonahkakenkiä niiden edullisen hinnan vuoksi. Kysyttiin myyjältä onko kengät aitoa nahkaa, kun ovat niin edulliset ja taidettiin samalla vähän loukata myyjää tuolla kysymyksellä ilmeestä päätellen. Ystävällisesti hän kertoi kenkien olevan aitoa nahkaa, johon minä kävin heti selittelemään että kun me ollaan Suomesta ja meillä nahkakengät maksaa kolme kertaa enemmän. Saatiin anteeksi, kengät ostettua ja sekä myyjä että ostaja olivat tyytyväisiä lopputulokseen. 


Vaatekauppoja, turistikauppoja ja kaikkea siltä väliltä löytyy keskustasta useita liikkeitä. Hintataso on melko sama kuin Suomessakin, joten itse en ostanut kuin yhden kevättakin joka sattui olemaan juuri sellainen josta olin pidemmän aikaa haaveillut. Noin puolen tunnin kävelymatkan päästä löytyy englantilaisten kortteli sekä kalliimmat myymälät mikäli haluaa lomallaan ostaa tuliaisiksi itselleen tai läheisilleen Cuccia, Louis Vuittonia tai Chanelia. 

LX Factory

Bussimatkan päässä ydinkeskustasta löytyy vierailemisen arvoinen entisen kangastehtaan tiloissa oleva LX Factory, joka tänä päivänä tunnetaan pienten paikallisten kauppojen, kahviloiden, työhuoneiden ja käsityöläisten alueena. LX Factoryn tilat on rakennettu vuonna 1846 ja siellä valmistettiin vuosia lankaa ja kankaita. Jonkin aikaa tehdasalue oli tyhjillään, kunnes vuonna 2008 paikka otettiin pienyrittäjien käyttöön ja siitä rakennettiin suosittu myymälä- ja ravintola-alue. 


LX Factory löytyy osoitteesta Rua Rodrigues Faria 13. Sintra

40 minuutin junamatkan ja vajaan 30 kilometrin päässä Lissabonista puolestaan löytyy Sintran upea vuoristokaupunki, joka on myös UNESCON maailmanperintökohde. En ole eläissäni nähnyt mitään niin kaunista, kuin sumuisen vuoren päällä oleva värikäs linna keskellä upeaa metsää. Sintra pitää itse kokea ja nähdä, sillä mitkään kuvat ei anna sille sitä oikeutta minkä se ansaitsee. 

Portugalin kuninkaalliset ovat asuneet Sintrassa jo keskiajoista asti ja pitäneet kesäpaikkanaan tätä upeaa kaupunkia vielä 1900-luvulla paikallisten ja kansainvälisten aatelisten tavoin. 
Junamatka Lissabonista Sintraan edestakaisin kustansi kahdelta aikuiselta alle kymmenen euroa, joten hinnasta matkustaminen Sintraan on todella edullista. Tosin sisäänpääsy linnoihin ja metsään maksoi muistaakseni yksitoista euroa per henkilö. Vuoren päälle pääsee bussilla viiden euron hintaan tai paikallisen turistitaksin tai tuktukin kyydillä samaan hintaan. Me otimme paikallisten kyydit, sillä vuoristetie oli niin kapea ja mutkainen, että olisin enemmän pelännyt istua jäykän bussin kyydissä kapeilla kaduilla kuin paikallisen hieman raskaan kaasujalan omistavan rallikuskin autossa. Meidän oli tarkoitus kiertää Sintrassa kaikki linnat läpi, mutta jotenkin ihastuttiin Penan linnanmetsään ja unohduttiin seikkailemaan siellä ihastelemassa upeita kasveja, puita, altaita, ja puutarhamajoja eikä enää ehditty kaikkiin linnoihin. Tuo linnanmetsä oli todella mykistävä kokemus itse Penan linnan lisäksi. Kuuluisaa säveltäjää Richard Straussia sanoin: "Olen käynyt Italiassa ja Sisiliassa, Kreikassa ja Egyptissä, mutta en ole nähnyt Penan palatsin veroista."

8 comments

 1. Todella upeita kuvia, ihastuin ihan totaalisesti niihin.

  Minua huvitti tuo portugalaisen kenkämyyjän kommentti mutta näin se on nahka on todella halpaa Portugalissa. Meille Suomeen tulee todella paljon kenkiä myös sieltä. Tottaka hinnat ovat meillä korkeammat, kun on monta välikättä ottamassa omansa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon! Tuo tilanne oli oikeasti aika koominen ja samalla nolo, mutta onneksi kaikki oli lopulta tyytyväisiä :)

   Delete
 2. Upeita kuvia!
  Ja mielenkiintoinen postaus!
  Ollaan kerran lennetty Lissaboniin ja ajettu sieltä Algarveen.
  Käytiin Farossa ja muissa pikku kaupungeissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Oi teillä on ollut oikein kunnon roadtrip :)

   Delete
 3. Todella hyviä vinkkejä ja upeita kuvia kertakaikkiaan!

  hanna
  www.hannamariav.com

  ReplyDelete
 4. Upeita kuvia ja kivoja matkavinkkejä! Olimme lokakuussa myös ensimmäistä kertaa Portugalissa, Monte Gordossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Sielläkin olisi ihana päästä joskus käymään :)

   Delete