Lahjaideoita
Valokuvaus

Tässä toinen osa kirjasuosituksista joululahjaideoiksi. Kokosin viisi visuaalisesti upeaa valokuvausta käsittelevää kirjaa, neljä herkullisia reseptejä täynnä olevaa reseptikirjaa sekä kuusi erinomaista taloudenhallintaan liittyvää opasta. Näiden kirjojen suosituksia olen bongaillut eri paikoista ja jokainen näistä on myös minun lukulistallani. 

Valokuvauksen perusteet on loistava kirja valokuvauksen tekniseen opetteluun, sommitteluun sekä tehokeinoihin valokuvauksessa. Kirjassa käydään havainnollisesti läpi valokuvauksen eri muodot maisemakuvauksesta aina henkilökuvaukseen ja käsitellään myös julkaisuoikeusasioita, jotka jokaisen valokuvausta harrastavan kannattaa opetella. Perinteisen valokuvauksen lisäksi kirjassa kannustetaan luovaa ajattelua ja kuinka rikkoa valokuvaussääntöjä tyylikkäästi. Kirjan kirjoittaja on Mikko Pylkkö, joka on palkittu Vuoden jääkiekkojournalistina vuonna 2015 ja on tunnettu valokuvauspiireissä juuri urheilu- ja konserttikuvistaan. 

Objektiivikirja on eläkkeelle jääneen Harri Hietalan kirja, joka on tehnyt pitkän arvostetun uran Tekniikan maailman ja Kamera-lehden kamera- ja objektiivitestaukseen erikoistuneena toimittajana. Kirjassa käsitellään optisen kuvanmuodostuksen kannalta tärkeimmät asiat, jotka valokuvaajan kannattaa tietää. Kirjassa tutkitaan uusien objektiivien lisäksi vanhempien mallien käyttämistä valokuvauksessa. 

Camp Creative on monipuolinen luovuutta, valokuvaamista ja luovaa kuvankäsittelyä käsittelevä teos, jonka avulla voi tutkia ja kehittää omaa luovuuttaan käytännön tasolla harjoitteiden, vinkkien ja eri tekniikoiden avulla. Kirjassa käsitellään erityisesti luovaa valokuvaamista käytännönläheisesti sekä kuvankäsittelyä. Kirjan kirjoittaja on Lauri Laukkanen, joka on yksi maailman nuorimmista kansainvälisesti työskentelevistä mainoskuvaajista ja -ohjaajista. P.S. Mikäli sinulla on mahdollisuus päästä osallistumaan Laukkasen workshopiin tai luovaa valokuvaamista käsittelevälle luennolle, niin älä jätä käyttämättä sitä tilaisuutta! 

Valokuvan historia on kattava historiallinen kattaus, jossa käydään läpi valokuvauksen historiaa parin sadan vuoden takaa aina tähän päivään. Kirjassa esitellään 50 maailmanlaajuisesti tunnetuinta valokuvaajaa, historian tärkeimmät valokuvat, valokuvauksen teknistä kehitystä sekä valokuvauksen eri alalajeja aina sotakuvista mainoskuvaukseen ja niiden kehityksestä. Tämä kirja on 400-sivuinen upeiden valokuvien täyttämä kirja, joka jokaisen valokuvausta harrastavan kannattaa lukea. Kirjan kirjoittaja on maailmankuulu valokuvaaja Tom Ang. 


Joka paikan valokuva on Merja Salon kirjoittama ja kuvittama kirja, jossa käydään suomalaista valokuvausta läpi 25 vuoden ajalta, kun valokuvaus on kokenut historiansa mullistavimman teknisen muutoksen kemiallisesta valokuvauksesta digitaaliseen valokuvaukseen. Kirjassa esitellään digitalisoitumisen tuomia muutoksia kuvajournalismista valokuvataiteeseen sekä -harrastukseen. 

Reseptit

Pizze on maailman paras pizzakirja, jonka resepteistä ja kirjallisesta tuotannosta vastaa Saku Tuominen ja Pizzarium-ravintolan perustaja Luca Platania. Kirjassa käsitellään pizzan historiaa, haastatellaan alan asiantuntijoita ja pizzatyypit. Ennen kaikkea kirjassa on yli sata pizzareseptiä. Kirjan valokuvat on ottanut Tuukka Koski ja graafisen ilmeen suunnittelijana on Kimmo Kivilahti. Tämä kirja on kaikkien meidän pizzan rakastajien lempikirja!

Sipsikaljavegaanin kirja on nopeaa mättöruokaa rakastavan kasvissyöjän herkkukirja. Sipsikaljavegaani eli sipsari on oma ideologinsa, jonka Facebook-ryhmässä on yli 40.000 jäsentä. Kirjassa kerrotaan sipsarismi-ideologiasta ja esitellään tietenkin sipsarireseptejä kaikki sipsikaljavegaaneille.

Syö hyvin, voi paremmin puolestaan antaa vinkkejä terveelliseen ruokavalioon, raaka-aineiden valintaan sekä itse valmistukseen. Kirjan kirjoittajat Reijo Laatikainen ja Timo Joensuu kertovat kirjassa luotettaviin tutkimustuloksiin perustuen mitä tiedetään ravinnon ja syövän yhteydestä. Heidän mukaansa jopa kolmannes syöpätapauksista voitaisiin välttää oikeanlaisella ravinnolla ja liikunnalla. 

Terveellistä kiitos kannustaa valmistamaan herkullista ja terveellistä ruokaa helposti sekä stressittömästi. Kirjassa on yli 80 reseptiä, joissa perinteisiä ruokia on muutettu astetta terveellisemmiksi ja luotu uusia ravintorikkaita ruokalajeja. 


Talous


Kukkaron kuningatar on naisille suunnattu teos, jossa on kahdeksan kohdan treeniohjelma oman talouden hallitsemiseksi. ”Tämä kirja on kaikille, jotka pelkäävät kurkistaa pankkitilinsä saldoa, lohdutusshoppailevat luottokortilla, potevat syyllisyyttä taloutensa leväperäisestä hoidosta ja odottavat palkkapäivää kuin kuuta nousevaa” -Suomalainen. Kirjan päällimmäinen tarkoitus on saada meidät arvostamaan tienaamaamme rahaa ja käyttämään tämän rahan järkevästi. Kirjan kirjoittaja on KTM Jenni Selosmaa, jolla on laaja kokemus finanssialalta. 

Vaurastumisen reseptit on opas oman talouden hallitsemiseen ja vaurastumiseen. Kirjassa on esimerkkejä, joiden avulla kerrotaan talouden perusajatuksia ja kyseenalaistetaan väärät myytit, kuten ”sijoittaminen on vain varakkaille”. Tässä teoksessa annetaan konkreettisia neuvoja oman talouden hallitsemiseen ja sijoittamisen perusteisiin oman talouden tilanteen huomioiden. 

Totuus taloudestasi on televisiostakin tutun Terhi Majasalmen kirjoittama opas oman talouden hallinnasta. Tässä kirjassa neuvotaan mitä talouden hallinnassa kannattaa ottaa huomioon sekä mitä oppia ja ymmärttää saadaksesi taloutesi haluamaasi tilaan. 

Hyvästä paras on tuomari Jim Collinsin kirjoittama teos viiden vuoden tutkimustulosten pohjalta. Tutkimuksessa Collins työryhmänsä kanssa etsi vastausta voiko hyvästä yrityksestä tulla paras ja jos voi, miten? Kirjassa tuomari Collins kehottaa samalla myös suhtautumaan kriittisesti kaikkeen lukemaansa ja kirjassa esiintyvä tieto onkin tarkoitettu pohdittavaksi, ei uskottavaksi ilman kritiikkiä. 

Nainen ja rikastumisen taito tarjoaa kolme erilaista tapaa vaurastua ilman yhtään pihistelyvinkkiä. Kirjassa neuvotaan kuinka aloittaa sijoittaminen, kuinka edetä mikäli omaisuutta on jo jonkin verran ja kuinka hoitaa omat raha-asiat paremmin. Tämän kirjan kirjoittajat Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja kannustavat aloittamaan oman prosessin vaurastumiseen samantien. 

Unelmahommissa. Tee itsellesi työ siitä mistä pidät-oppaassa neuvotaan kuinka tehdä omasta rakkaasta harrastuksesta itselleen kannattavan työn. Lähiömutsi-bloggaaja, toimittaja ja tuottaja Hanne Valtari ja Salamatkustaja-bloggaaja, toimittaja, design-kaupan pitäjä ja matkailuyrittäjä Satu Rämö kertovat kirjassaan avoimesti ja kaunistelematta miten he päätyivät omalle unelma alalleen yrittäjiksi. 

Toivottavasti löysit tästä itsellesi tai lahjaksi hyviä vinkkejä! Olisin voinut jatkaa tätäkin listaa loputtomiin, mutta sain karsittua nämä top-kirjasuosituksiksi valokuvauksen, reseptien sekä talouden osalta. Päätän tämän postauksen tältä erää tähän, ettei tästä tule ihan kilometrin pituista! Muistutan kuitenkin tähän loppuun vielä, että ihanan Zirpus Designin joululahjakorttien arvonta on vielä käynnissä aina torstaihin 16.11.2017 kello 20.00 asti! Sisältää affiliate-linkkejä

8 comments

 1. Hyvin kattava ja informatiivinen postaus mahdollisista joululahjakirjoista. Minulla ei ole kameraa. Vaan edullisen kännykän kamera. Ihailen kyllä muitten valokuvia. Joskus -ilmeisesti eläkkeellä - kun on aikaa, haluaisin oppia valokuvaamaan. Olen sen verran visuaalinen tyyppi. Kukkaron Kuningatar tulisi ihan tarpeeseen. Jospa vinkkaan miehelle. Tai ei sittenkään. Luen mieluiten hyvää kaunokirjallisuutta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Seuraava ja viimeinen kirjavinkkilista on käsittelee juuri kaunokirjallisuutta, joten toivottavasti löydät sieltä itsellesi uutta luettavaa :)

   Delete
 2. Valokuvan historia kiinnostaisi minuakin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se vaikuttaa kyllä todella mielenkiintoiselta kirjalta!

   Delete
 3. Nuo valokuvauskirjat vaikuttaa kiinnostavilta, siitä kun voi aina oppia lisää ja uutta! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta! Valokuvaus on sellainen laji, jossa aina voi oppia jotain uutta :)

   Delete
 4. Toi Camp Creative kirja kuulostaa sellaiselta että taitaa päästä omallekin lukulistalle. :)

  ReplyDelete