Kynttilöiden polttamisesta


Syksyllä monessa kodissa sytytetään iltaisin kynttilä palamaan ja rentoudutaan päivän hulinoiden jälkeen rauhassa istuskellen ja kynttilän liekkiä katsellen. Niin myös meillä. On ihanaa istahtaa sohvalle teekuppi kädessä, upottaa jalat viltin alle ja hengähtää hetki. 

Vastaani tuli sattumalta Tiede-lehden artikkeli, jossa kerrottiin hollantilaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan kynttilöiden runsas polttaminen voi heikentää ilmanlaatua. Artikkelin mukaan kynttilöitä polttaessa syntyviä haitallisia yhdisteitä on häkä ja pienhiukkaset. Häkää syntyy kynttilöitä polttaessa todella vähän, joten siitä ei tarvitse huolestua, mutta pienhiukkaset ovat ne, jotka voivat aiheuttaa hengitysvaikeuksia erityisesti astmaa sairastaville. Joissakin kynttilöissä olevat hajusteet ja väriaineet tuovat oman lisänsä haitallisiin ilmaan leviäviin yhdisteisiin. Toki kynttilöitä tulee olla monta palamassa samaan aikaan pienessä tilassa, että ilmanlaatu huonontuisi huomattavasti. 

Kun kynttilä palaa, sen hiilivetymolekyylit reagoivat hapen ja happea sisältävien radikaalien kanssa. Liekki ruokkii itse itseään: se sulattaa vahaa, joka muuttuu nestemäiseksi ja nousee pitkin sydäntä. Osa vahan hiilivetyketjuista höyrystyy matkalla ja kulkeutuu liekin pinnalle palamaan. Kynttilässä ei siis pala kiinteä vaha, vaan kaasu, jonka lämpö siitä haihduttaa.

-Tiede-lehti: Paljonko kynttilä saastuttaa?

Mielenkiintoista! Mutta mites me kynttilöitä polttavat kotikissat? Kuinka voimme vähentää kynttilöiden haitallisten pienhiukkasten leviäminen ilmaan kotonamme? Vastaus on, että kannattaa suosia hajusteettomia kynttilöitä, jotka on valmistettu steariinista. Steariini on myös uusiutuvaa materiaalia toisin kuin parafiinipohjaiset kynttilät.  Mikäli kynttilän sydän savuttaa tai liekki lepattaa, on sydän joko väärän paksuinen tai asetettu väärin kynttilään. Kynttilänliekin tulisikin palaa aina tasaisesti. Vältä tuoksukynttilöitä erityisesti silloin, jos olet allerginen tai astmaatikko.

Nyt minä vetäisen villasukat jalkaan, laitan steariinipohjaisen kynttilän palamaan ja nautin kupista kuumaa kamomillateetä sateen ropistessa ikkunaan.

Tunnelmallista iltaa!

Lähde:


6 comments

 1. Olen koko ikäni polttanut kynttilöitä ja paljon ja teen jatkossakin niin. Vain tuoksukynttilät jätän muille.
  Kun olen mennyt joihinkin liikkeisiin joulun lähestyessä, olen joutunut kääntymään ovelta takaisin! Tuoksukynttilöissä on hirmuisen vahvat tuoksut ja henki salpautuu heti saapuessa tilaan, jossa niitä on.
  Mutta, muut kynttilät, kyllä kiitos :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen ehdottomasti samaa mieltä! Kyllä kiitos muut kynttilät :) Minä tykkäsin aikaisemmin polttaa myös tuoksukynttilöitä, mutta vähennettyäni muiden tuoksujen käyttöä huomasin kerran, että tuoksukynttilän tuoksu olikin liian voimakas ja aiheutti jopa päänsärkyä. Sen jälkeen olen suosinut tuoksuttomia kynttilöitä :)

   Onpa kurjaa, että olet joutunut kääntymään voimakkaan tuoksun vuoksi ovelta pois. Toivottavasti tänä vuonna joulun lähestyessä liikkeissä laitetaan esille tuoksukynttilöitä maltillisesti. Eihän hajusteallergikot (joita tuntuu tänä päivänä olevan melko paljon!) pysty muuten asioimaan näissä liikkeissä ollenkaan.

   Kiitos viestistäsi ja aurinkoista syyspäivää!

   Delete
 2. Olipas mielenkiintoista faktaa kynttilöistä, en olekaan tullut aiemmin ajatelleeksi tällaisia asioita! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että tykkäsit! Minäkään en ollut koskaan aiemmin miettinyt asioita tältä kantilta. Joka päivä sitä vaan oppii jotain uutta, kun vaan ehtii penkoa tietoa eri paikoista :)

   Kiitos kommentistasi ja ihanaa iltaa sinulle!

   Delete
 3. Ah, olipa helpottavaa lukea, etteivät hajusteettomat steariinikynttilät ole niin haitallisia kuin tuoksukynttilät! Itse rakastan kynttilöiden polttamista, mutta astmaatikko-allergikkona tuoksukynttilät ovat ehdoton ei. En osaa edes kaivata sitä tuoksua, kun kynttilän liekki on jo itsessään niin vangitseva :)

  Ihanaa syksyn jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En minäkään sitä tuoksua kaipaa... Tykkään itse asiassa siitä hajusta (vai pitäisikö sitä tuoksuksi kutsua), kun kynttilän puhaltaa sammuksiin :D

   Delete