Sisustus sitä ja tätä


Luin sunnuntaiaamuna Hanna Sumarin blogipostauksen Sisustusblogi. Pidän rouva Sumarin tyylistä kertoa oma mielipiteensä asioista ystävälliseen sävyyn, kuitenkin olemalla selkeästi jotain mieltä asiasta. Tuo blogikirjoitus sai minut pohtimaan omaa kirjoittamistani ja sisustusratkaisujani, sillä olen melko tuore sisustusbloggaaja ja pyrin tuomaan aina jotain lisäarvoa lukijoilleni teksteissäni. 


Internet toi blogit ja nettikaupat. Nettikaupasta saa minkä tahansa tuotteen, minne tahansa maailmassa. Ensimmäinen trendituote, joka levisi kulovalkean tavoin suomalaisiin koteihin, oli Gantin tähtityyny. Sen jälkeen tähdet lennähtivät kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin tuotteisiin matoista kahvikuppeihin. Minusta näytti siltä, että tähtityyny haluttiin koteihin merkiksi. Se tarkoitti: harrastan sisustamista. Se oli edullinen tapa olla mukana sisustusbuumissa.


Tuohon aikaan minä en vielä harrastanut sisustamista sanan varsinaisessa merkityksessä. Toki olen aina omannut melko vahvan visuaalisen näkemyksen minkälaisessa kodissa asun tai nuorempana miltä huoneeni näytti. Kuitenkin minulta on jäänyt kokonaan tuo Gantin tähtityynyvillitys ja joka paikkaan levinneet tähdet väliin omassa kodissani. Tai ehkä se ei vain koskaan ollut minun tyyliäni.

Mukaan buumiin tulivat pian sisustusblogit. Suurin osa blogeista käsitteli hyvin subjektiivisesti sisustamista oman kodin tai sen remontin kautta. Henkilökohtaisia juttuja on kiva lukea ja on kiinnostavaa nähdä, kuinka joku ratkaisee omat sisustuspulmansa.


Olen pitkään ollut ahkera blogien lukija oli kyse sitten kauneus-, muoti-, lifestyle- tai sisustusblogista. Kuitenkin sisustusblogit veivät mukanaan, sillä huomasin inspiroituvani muutamasta todella kauniisti blogiin kuvatusta kodista ja kyseisten kotien tyylistä. Halusin itselleni samaa ja ajattelin, jos näiden bloggaajien tyyli kiehtoo niin monia muitakin on tämä myös se tyyli johon haluan itsekin tähdätä. Aloin kopioimaan lukemiani sisustusblogeja.


Blogit toivat myös ilmiön ”blogimatto” eli pian useissa blogeissa alkoi näkyä tiettyjä samoja tuotteita. Alettiin sisustaa blogikoteja. Samaan aikaan TV-katsojat protestoivat siitä kuinka paljon ”valkoisia” koteja ohjelmissa esiteltiin. Ne ärsyttivät katsojia. Kliinisyys ja tunne siitä, että niissä on mahdotonta asua, ärsytti.
Valkoisia koteja oli paljon. Yksi syy siihen on, että kokonaan valkoisella on helppoa luoda näyttävältä tuntuva sisustus. Yhden tai kahden värin paletissa ei tapahdu värivirheitä. Jos valkoisesta kodista haluaa persoonallisen tai mielenkiintoisen, se vaatii taitoa, osaamista ja rohkeutta. Sitä ei aina välttämättä löydy. Ja sisustuksessa on muitakin pointteja kuin värit. Mittasuhteet ja toimivuus tulevat ensin, sitten vasta muu.


Kyllä. Myös minä olin hetken aikaa hankkimassa Ikeasta mustavalkoraidallista blogimattoa, koska kaikilla muillakin sisustajilla oli sellainen. Näitä mattoja oli jokaisessa blogissa, jota tuohon aikaan luin. Lopulta minua alkoi kyllästyttämään koko matto. Etsin muita blogeja, joissa ei ollut tuota blogimattoa ja hylkäsin vanhat blogisuosikkini. Välillä kävin vilkaisemassa mitä nuo entiset suosikkibloggaajani olivat viime aikoina kirjoittaneet, mutta pian huomasin lukevani viidestä eri blogista jälleen samat asiat. Kuitenkin huomasin selittäväni miehelleni kuinka haluan sitä ja tätä valkoisena meille. Onneksi mies piti päänsä ja sanoi suoraan, ettei meille voi esimerkiksi tulla valkoista sohvaa koirien vuoksi. Ilman tuota järjen ääntä meillä olisi tällä hetkellä valkoisena ostettu harmaan-ruskean laikukas sohva todennäköisesti. Pisteenä i:n päällä siinä sohvan valkoisessa verhoilussa olisi myös läikkyneestä punaviinilasilllisesta tahra. 


”Sisustuselementti” on minulle vaikea sana. Se tuo mieleeni koristeen tai asian, joka ostetaan kaupasta ilman mitään tunnesidettä. Sillä ei ole käyttöä, eikä sisustuksellista arvoa. Minulle se merkitsee tavaraa, jonka tuottaminen tuhoaa luontoa, eikä sen arvo kestä vuosia. Sen sijaan esine, joka on tehty pieteetillä ja kestää vuosikymmeniä on tämän päivän luksushankinta. Massiivipuu, aidot materiaalit, käsityö, kestävyys ja korjattavuus ovat arvoja, joista pidän. Ja myös se, että kun tuote voidaan korjata, niin se myös tehdään.

Eläköön persoonallisuus ja oma maku!

Aamen. Tässä se tulee viimeisteltynä ja alleviivattuna mitä minä yritän tänä päivänä muistaa sisustaessani kotiamme. Toki otan vaikutteita edelleen muista blogeista, lehdistä, mainoksista, Facebookin sisustusryhmistä, Instagramista ja Pinterestistä, mutta yritän kuitenkin miettiä kestäviä ratkaisuja meille kotiin. Kestäviä ja meidän näköisiä ratkaisuja. Joskus ne ratkaisut voivat olla juuri sitä mitä kaikilla muillakin on ja joskus ihan jotain muuta. En yritäkään väittää omaavani täysin uniikkia makua, jota ei kenelläkään muulla ole. Päinvastoin! Olen päivätöissä kaukana sisustusmaailmasta finanssialalla ja sisustaminen ja siitä bloggaaminen on minun oma luova harrastukseni. 

Se on se kokonaisuus mikä ratkaisee. Kokonaisuus tekee meidän kodista meidän kodin. Samoin sinun kodistasi. Joten ollaan rohkeita sisustamisen suhteen. Imetään inspiraatiota muiden kodeista, kauniista kuvista ja tehdään meidän omista kodeista meille täydelliset kodit, joissa asua yksin tai yhdessä. Pääasia, että jokaisella on kodissaan hyvä olla! Kursivoidut tekstit ovat suoria lainauksia Hanna Sumarin blogipostauksesta Sisustusblogi. Sumarin alkuperäisen postauksen voit lukea täältä.

4 comments

 1. Mielenkiintoinen postaus! Täytyy käydä lukemassa Hannan kirjoitus.

  Aamen persoonallisuudelle täältäkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa koko postaus Hannan blogista :)

   Delete
 2. Hei miten hyvä kirjoitus!
  Olen lopettanut kokonaan aika monien sisustusblogien lukemisen ihan siistä syystä, että ne eivät enää antaneet mitään. Ei uutta eikä ideoita. Enkä jaksanut lukea niitä iänikuisia pohdintoja siitä, mitä nyt on ostoslistalla ja mitä pitää saada.
  Olenkin josssain postauksessa kirjoittanut, että kotimme on tyylitön. Eli ei mitään tyyliä. Se on kerroksellinen ja täynnä muistoja, sekoitus vanhaa ja uutta. Sopusoinnussa keskenään. Ja viihdyn tässä tyylittömyydessä edelleen, jossa on esineitä ja huonekaluja jopa 30 vuoden takaa.

  ReplyDelete
 3. Kiitos Maarit! Oi miten ihanasti kuvailit teidän kotia :) Teidän koti kuulostaa siltä mihin minäkin pyrin.

  ReplyDelete