Kattausideoita


Elli von Hertzenin vuonna 1915 julkaistun Seurustelusta ja sen tavoista - kattausoppaan mukaan lautaset asetellaan kahden senttimetrin etäisyydelle pöydän reunasta ja aterimet samalle suoralle viivalle, yhtä etäälle pöydän reunasta ja toisistaan. Veitset lautasen oikealle puolelle terä kohti lautasta, haarukat lautasen vasemmalle puolelle piikit ylöspäin ja lusikat lautasen taakse lusikan pesät vasemmalle. Laseja katetaan kolme lautasen oikealle puolelle korkeus järjestykseen, korkein lasi lähimmäs lautasta. 


Näyttävät kattaukset kiinnostavat minua kovasti ja varsinkin jos tulee ystäviä tai sukulaisia kylään, on kiva laittaa pöydän tarjoilut nätiksi. Kattausetikettiä tuskin tarvitsee meidän kaveripiirissä tai sukulaisten kyläillessä ottaa huomioon. Ennemminkin kiinnitän huomiota kattauksen yleiseen näyttävyyteen ja tietenkin tarjottavien suolaisten ja makeiden makuun. 


Habitaressa oli tänä vuonna silmänruokaa näyttävien kattausten ystäville ja otin omasta mielestäni parhaista kattausehdotuksista muutaman kuvan inspiraation lähteeksi tuleviin kattauksiin. Erityisesti pidin siitä kuinka värikkäitä ja runsaita kattaukset olivat. Pidin erityisesti Ikean osaston kattauksesta, sillä siinä oli hyödynnetty nykyään varmaan jokaisesta kodista löytyvää peikonlehteä ja leikattu tuon kasvin lehti lautasen alle koristeeksi. 


Kodin kasveista voi tosiaan nopeasti napsia lehtiä tai kukkia kattaukseen koristeeksi. Toinen vaihtoehto on käydä ulkona hakemassa luonnosta koristeita kattaukseen. Minä olen hyödyntänyt luonnonantimia koristeluun esimerkiksi koivunoksista, pajunkissoista, meriheinistä, pihlajanmarjoista sekä havupuun oksista. Tuo Ikean peikonlehden käyttäminen lasinaluksena sai minut miettimään, että esimerkiksi vaahteranlehtiä voisi käyttää lasin aluksena tai raparperin lehteä lautasen alustaksi. 


I hanaa, että runsas värien ja luonnon koristeiden käyttäminen yleistyy myös kattauksissa ja tekee niistä astetta mielenkiintoisimpia. Vain mielikuvitus on rajana kattauksissa. Kannattaa toki muistaa, ettei innostu liikaa ja kata pöytää liian täyteen ylimääräisiä koristeita, ettei tarjottavat ruoat huku koristeiden sekaan eikä kattauksesta tule liian rauhaton. 

Menovinkki:

Huomenna sunnuntaina 17.9.2017 on MyIittala Vintage-kirpputoritapahtuma kello 12.00-16.00 astioiden ystäville Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa Arabiassa. Kirpputorilla Iittalan kanta-asiakkaat ja Myiittalan jäsenet myyvät vanhoja Iittalan, Arabian, Hackmanin, Fiskarsin ja Nuutajärven tuotteita. Joten jos kirpputorit ja astiat kiinnostavat, niin huomenna kannattaa käydä Arabiakeskuksessa! 

No comments