Remontti lainalla vai säästämällä?Kolme vuotta sitten ostimme tämän meidän asunnon korttelin päästä silloisesta vuokrakodistamme. Kuten olen aikaisemminkin kertonut, päätimme ensi alkuun vain repiä edellisen asukkaan laittamat tapetit irti ja maalata seinät valkoisiksi. Ajateltiin, että on hyvä idea asua hetken aikaa asunnossa ja  asettua aloilleen sekä suunnitella rauhassa ajan kanssa isot remontit samalla säästäen rahaa. Meillä ei ollut entuudestaan kokemusta asunnon remontoinnista ja halusimme tietyllä tavalla pelata varman päälle, että saadaan toimivat ja tyylikkäät ratkaisut ensimmäiseen omaan kotiin.


Lopulta meillä meni kolme vuotta ennen kuin saatiin tarvittava summa kasaan. Olisimme voineet tehdä pelkän keittiöremontin viime vuonna, mutta halusimme remontoida koko asunnon kerralla eikä siihen meillä ollut tarpeeksi säästöjä vielä tuolloin. Tänä keväänä meillä viimeinkin uusittiin koko asunto lattiasta kattoon kylpyhuonetta lukuunottamatta omalla rahalla ja näin jälkikäteen ajatellen se oli hyvä päätös. Meille sopi hyvin tämä ratkaisu säästää remonttia varten, vaikka siinä menikin kolme vuotta. Säästämällä lainarahan sijaan vältyttiin maksamasta ylimääräisiä korkoja ja palvelumaksuja ihan mukava summa, vaikka Euribor-korot ovatkin tällä hetkellä alhaalla. Remontin yhteydessä päivitettiin samalla jonkin verran myös sisustusta  ja näistä sisustushankinnoista olenkin teille viime aikoina paljon kirjoitellut ja kirjoittelen varmasti vielä lisää. Säästäminen ei ollut aina niin mukavaa ja vaati välillä todella tarkkaa suunnittelua taloudellisesti. Sovittiin miehen kanssa kuinka paljon säästetään kuukausittain ja siirsimme molemmat aina palkkapäivänä sovitun summan yhteiselle säästötilille. Säästämisessä pätee vanha kunnon sananlasku, jota tiukan paikan tullen hoin itselleni: ”ei ne suuret tulot vaan pienet menot”. Tässä kolmen vuoden säästökuurin aikana osallistuin mm. vuosi ilman uusia vaatteita-projektiin ja se kannusti minua miettimään omaa kulutusta tarkemmin muissakin asioissa. Keksin tosin omia sääntöjä tuohon projektiin (ettei se olisi niin kamalan tiukka vasta-aloittelijalle), jotka sallivat ostaa vaatteita ja kenkiä ystävämyynneistä  tai ulkomailta, mikäli niille oli oikeasti tarvetta. Vähensin kampaamokäyntejä ja lopetin hiusten värjäämisen. Nyt minulla on oman värinen tukka ja säästän hiusten värjäämisen lopetettuani useita satasia vuodessa. Tässä siis pari säästökikkaa, mitkä ainakin omalta osaltani helpottivat kuukausittaisen säästösumman kokoon saamiseksi. Ihan kituuttamalla emme kuitenkaan eläneet näitä kolmea vuotta. Käytiin muutaman kerran myös ulkomailla ja maksettiin matkat säästämillämme rahoilla.
Nyt remontin jälkeen säästötilin remonttivarat alkaa olla käytetty, mutta säästäminen ei kuitenkaan lopu tähän. Juteltiin juuri iltalenkillä, että tavoitteellisesta säästämisestä on tullut meille jo elämäntapa. On hyvä, että on säästössä rahaa ihan jo pahan päivän varalle, jos esimerkiksi pesukone hajoaa tai hammas tippuu suusta tai koirille tapahtuu jotain ja ne pitää viedä eläinlääkäriin. Samalla turhanpäiväinen shoppailu on loppunut eikä kaapit notku  turhaa tavaraa. Ostetaan vain tarpeeseen ja joskus jos ostetaan jotain ylimääräistä kivaa vähemmän tarpeeseen, niin siihen on oikeasti varaa eikä sitä tarvitse esimerkiksi luottokortilla maksaa. Seuraava säästötavoite meillä on saada teetettyä makuuhuoneeseen liukuovi sekä ostettua uusi keittiönpöytä ja -tuolit. Myöhemmin tulevaisuudessa tulee ajankohtaiseksi kylpyhuoneremontti. Varmasti käydään jossain ulkomaillakin lomailemassa ja rentoutumassa kunnolla vielä ennen näitä hankintoja, säästörahoilla tietenkin.

2 comments

 1. Olipa kiva postaus! Samoilla ajatuksilla mennään, säästämisessä on kyllä erityisen hyvä puoli korkojen jne. maksujen välttämisen lisäksi myös juuri se, että ehtii rauhassa asustaa kodissa ja katsella ja harkita ratkaisujaan pidempään. Ei niin, että "pitää päästä muuttamaan, niin valitaan nyt vain jotain". Itsellä ainakin oma maku elää niin ajan myötä, että saattaisin hyvin tehdä muutto- ja remppapaineen alla ratkaisuja, joita vihaan vuoden päästä :D No, ehkä vähän karkeasti ilmaistu mutta you get the point.

  Ihana blogi, jään ehdottomasti seurailemaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan samat ajatukset itselläkin. Jotenkin on varmempi olo, kun on miettinyt rauhassa ja elänyt arkea asunnossa.

   Kaunis kiitos ihanasta palautteesta! Aurinkoista viikkoa sinulle :)

   Delete