Vinyylikorkkilattia


Meillä on ollut vinyylikorkkilattia nyt muutaman viikon ajan ja ajattelinkin kirjoittaa teille mietteitä tuosta ”uuden sukupolven lattiamateriaalista”, kuten myyjät sitä meille markkinoi. Valitsimme vinyylikorkin sen helppohoitoisuuden, tyylikkyyden, kestävyyden ja ääntä eristävän pinnan vuoksi. Kuten kaikki varmasti jo tässä vaiheessa tietää, meillä on kaksi koiraa, jotka tuli ottaa huomioon lattiamateriaalia valitessa. Haaveeni oli alunperin saada leveää lankkua lattioille, mutta koirataloudessa se ei olisi ollut kovin kauaskantoinen idea.

Vinyylikorkissa ei koirien kynsien jäljet näy. Meillä oli aiemmin mosaiikkiparketti, jossa oli parin vuoden aikana tullut ”polku” eteisestä keittiöön koirien kävellessä siitä. Vinyylikorkkiin tälläistä vastaavaa jälkeä ei pitäisi jäädä, vaikka koirat kävelisivät samasta kohdasta aina. Vinyylikorkki kestää myös vettä, joten vesikupista veden loiskuessa tai märän koiran makoillessa lattialla, ei lattia siitä kärsi. Lisäksi vinyylikorkin akustiikka on hyvä eli voin kipittää kopisevilla korkokengillä talon päästä päähän häiritsemättä naapureita. 

Lattialaudat asennettiin vanhan mosaiikkiparketin päälle. Laitoimme vanhan parketin ja uuden vinyylilankun väliin vielä kosteus- ja äänieristyssuojan Tuplexin. Lankut ladottiin oikeaoppisesti valon suuntaisesti. Vinyylikorkkilankkumme on Wicandersin White Oak, jonka väriin olen todella tyytyväinen sekä lankun paksuuteen. Pelkäsin eniten sitä, että lattian asennettuamme huomaamme värin taittavan keltaiseen, mutta niin ei onneksi käynyt. Väri on kaunis ja se tuo kauniisti esiin lankussa olevan puukuvion. Toki kahden mustan koiran omistajana olisi ehkä kannattanut valita tummempi lattiaväri, sillä tuossa valkoisessa näkyy kaikki karvat todella selvästi. Tosin itseäni se ei haittaa, sillä olen tottunut imuroimaan joka päivä ja huomasin kyllä ne karvat vanhassa tummemmassa mosaiikkiparketissakin. 

Hoito-ohjeena vinyylilankkua ei vahata, mutta jos sitä haluaa putsata puhdistusaineella, on puhdistusaineen oltava ph-arvoltaan neutraali (pH 6-8) tai heikosti emäksinen (pH 8-10). Liiallista puhdistusaineen käyttöä on vältettävä eikä puhdistamiseen saa käyttää saippuaa tai polymeerejä sisältävää ainetta. Miedolla yleispuhdistusaineella voi pienet tahrat putsata. 


Näin muutaman viikon kokemuksella vinyylikorkkilattiasta uskallan suositella tätä materiaaliksi muillekin, sillä olemme olleet tähän valintaan todella tyytyväisiä. Vinyylikorkki on ehdottomasti hintansa arvoinen! 

2 comments

  1. Me mietimme reilu vuosi sitten tämän ja ihan pelkän vinyylilattian välillä. Päädyimme vinyylin ihan vain hinnan takia (vaikka ei sekään halpaa ollut, laminaatin olisi saanu yli puolet halvemmalla). Meillä myös koirataloudessa on ollut todella toimiva!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi Essi! Me mietittiin myös pitkään vinyylikorkin ja vinyylilattian välillä, mutta päädyimme lopulta korkkiin, vaikka se hieman kalliimpi onkin. Materiaalina se viehätti meitä enemmän. Varmasti vinyylilattiakin on hyvä ja kulutuksen kestävä ja ihan yhtä tyylikäs se on kuin korkkikin :)

      Delete