Interior. Lifestyle.

Monday, January 18, 2016

Pataleipä



Seuraavaksi saatte reseptin superhelposta pataleipästä, jonka tekemistä ei vain voi lopettaa :D Kun ensimmäinen pataleipä putkahti uunista ja padasta ulos jäähtymään, huomasin jo väsääväni uuden pataleivän taikinaa. Taikina tässä kannattaakin tehdä hyvissä ajoin, sillä sen pitää kohota rauhassa kelmun alla peitettynä 12-24 tuntia. Mitä pidempään taikinan antaa kohota, sitä maukkaampi leivästä tulee. Tässä ohje:

4 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä


Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja sekoitu, mutta älä vaivaa taikinaa. Jätä taikina kohoamaan kelmun alle 12-24 tunniksi huoneenlämpöön. Levitä tasolle paljon jauhoja ja kumoa taikina jauhojen päälle. Muotoile taikinasta pallo ja jätä se 30 minuutiksi leivinliinan alle tai uudestaan kelmun suojaan. Pane kannellinen pata kylmään uuniin ja laita uuni päälle 225 asteeseen. Ota lämmitetty pata uunista ja laita taikina pataan. Tee pari viiltoa taikinan pintaan ja heitä päälle pikkasen jauhoja. Laita kansi pataan päälle ja uuniin taas 30 minuutiksi. Ota padan kansi pois ja anna padan olla vielä 15 minuuttia uunissa. Ota pata uunista ja kumoa leipä padasta. Laita leipä ritilän päälle jäähtymään, mutta älä peitä sitä leivinliinalla tai muulla, että kuoren rapeus säilyy.

LEAVE A COMMENT