RuokasisustaminenVuoden vaihtuessa teen usein uuden vuoden lupauksia tai vähintään aloitan uuden paremman elämän. Niin myös tänä vuonna. Joulun jälkeen ostin uudet patterit vaakaan, nousin vaa’an päälle ja henkeä pidättäen odottelin tuomioita. Järkytys on lievä ilmaisu kertomaan mitä mielessäni koin tuona hetkenä, kun nykyinen painoni lävähti vaa’an ruudulle. Siispä ryhdyin dieetille asap!

Muutaman päivän dieettini aikana olen kerran ehtinyt kahvakuulatunnille, mutta urheilua enemmän olen pyrkinyt miettimään ruokailutottumuksiani. Tiedän kyllä, että paino tippuu varmasti hitaammin ruokatottumuksia ja annoskokoja muuttamalla, joten dieettini pohjautuu nimenomaan tälle kahdesta syystä: 

1. tykkään ruoasta ja ruoan laitosta enkä aio todellakaan rueta mihinkään ahdistavaan kaalikeittodieettiin tai paastoamaan pari päivää viikossa. Ei toimi minulle (terveisin hirviö, kun verensokeri laskee tarpeeksi alas sekä pyörtyilijä, jolla verenpaine on muutenkin alhainen) 


2. moni tutkimus on osoittanut sen, että tällä tavalla muutos elintavoissa on painon kannalta pitkäjänteisempää ja tuo lopulta kestävämmät tulokset eli ei enää jojoilua painon kanssa. Kuinka tämä seitsemän kilon dieetti ja elämäntavan muutos näkyy kotona? 

Hymyilevä koti- blogin postauksesta sain inspiraation: tipattoman ja herkuttoman tammikuun myötä meillä ei ole kotona yhtään viinipulloa tai karkkeja kulhossa. Sipsit jäävät kaupan hyllylle enkä leivo mitään, vaikka itse presidentti olisi tulossa kylään. Sen sijaan meiltä tulee löytymään kauppareissun jälkeen tuore ananas keittiön tason päältä, avokadoja kulhosta, nektariineja korista sekä tikuiksi pilkottuja porkkanoita purnukasta. Tätä kutsutaan ruokasisustamiseksi, jonka termin on Hyksissä lihavuuden hoidosta vastaava sisätautien lääkäri ja professori Pertti Mustajoki lanseerannut. Hänen mukaansa sillä onko keittiön pöydällä hedelmiä vai suklaakarkkeja on merkitystä. 


Menen nyt ruokakauppaan, että pääsen ruokasisustamaan kotia terveellisesti.

14 comments

 1. Kiva, kun innostuit postauksestani ja kiitos, kun linkkasit sivuilleni :)
  Olet niin oikeassa siinä, että paino tippuu hitaasti mutta varmasti, kun tekee pieniä muutoksia ruokatottumuksiin ja annoskokoihin. Kaalisoppadieetit sun muut kannattaa unohtaa. Tsemppiä keventymiseen ja iloista uutta vuotta!

  ReplyDelete
 2. Ruokasisustaminen oli minulle uusi termi! Olipa hauska - täytyy ottaa ihan käyttöön arkisanastoon. :) Ja olen täysin samaa mieltä siitä, että yksipuolisissa ja nopeissa dieeteissä ei terveellisyydestä tai jatkuvuudesta ole tietoakaan! Ruoka on sitä paitsi yksi nautinto elämässä - pussikeittodieetti olisi ehkä kamalinta, mitä voisin itselleni tehdä! :D

  ReplyDelete
 3. Tsemppiä pieniin muutoksiin, niillä tosiaan tapahtuu usein lopulta isoimmat vaikutukset. Meillä pitäisi varmaan päin vastoin pyrkiä siihen, ettei hedelmät kulhossa jäisi vain koristeiksi... :) Hyvää Uutta Vuotta 2018!

  ReplyDelete
 4. En olekkaan kuullut tuota termiä ruokasisustaminen aiemmin. Tällä hetkellä keittiö on sisustettu erilaisilla hedelmillä, mutta myös suklailla ja pipareilla. Onneksi juhlakausi alkaa olla ohi. Edessä on arki ja terveellisempi ruoka!
  Hyvää uutta vuotta ja tsemppiä herkuttomaan tammikuuhun!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos meillä olisi sisustettu suklaalla, niin se sisustus kestäisi max yhden päivän! Kiitos ja ihanaa uutta vuotta! :)

   Delete
 5. Meillä myös hedelmät ja yrtit kuuluu sisustukseen :)

  ReplyDelete
 6. Ruokasisustaminen on fiksu tapa "laihduttaa". Tosin meillä on aina hedelmiä esillä mutta nuo porkkatikut kulhossa olisi oivallinen juttu kun "alkaa tehdä mieli jotain pikkunaposteltavaa". Joulun jälkeen kaikki karkit on onneksi jo tuhottu....
  Pipareita tosin vielä jäljellä.
  Mukavaa uutta alkanutta vuotta 2018!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Porkkanatikut on käteviä erityisesti illalla rouskutella, jos katsoo televisiota tai lukee kirjaa. Kun ne tekee päivällä valmiiksi, niin illalla voi vain napostella :)
   Kiitos ja ihanaa uutta vuotta sinullekin!

   Delete
 7. Pitäisi olla kyllä aina hedelmiä valmiina saatavilla. Varsinkin valmiiksi pilkotut hedelmät jääkaapissa ovat oikeasti houkutteleva vaihtoehto. 😊

  ReplyDelete