aito paimentolaismatto

Yhteistyössä: Sukhimatot.


Kun aamulla heräät viileään syksyiseen aamuun, laitatko jalkasi mieluummin kylmälle lattialle lämpöisen peiton alta vai upotatko varpaasi pehmoiseen ja lämpimään villamattoon? Minä haaveilen laadukkaasta, lämpöisestä, pehmeästä ja ihanan tuntuisesta villamatosta sängyn ympärillä, johon voin varpaani aamulla varovaisesti laskea kun herään uuteen päivään.


Villamatto yksistään voi toisinaan olla vähän ikävän tuntuinen paljaan jalan alla, mutta 100 %:nen lampaanvillamatto on taatusti ihanan pehmeä ja lämmin. Trendikkäitä paimentolaismattoja saa ostettua tänä päivänä monesta eri ketjuliikkeestä, mutta mitäpä sanoisit jos sinulla olisi mahdollisuus ostaa alkuperäinen 100% lampaanvillasta kudottu paimentolaismatto, joka on aitoa marokkolaista käsityötä?

Mattojen kutominen Marokossa on yleensä naisten työtä ja tämä käsityötaito välittyy perinteenä äidiltä tyttärelle. Nämä marokkolaiset paimentolaisnaiset kutovat mattoihin kuvituksia muun muassa omasta elämästään, luonnon tapahtumista tai erilaisista uskomuksista geometrisin kuvioin. Paimentolaismattojen kuvioissa voi olla myös hyvää onnea tuovia symboleita, jotka varjelevat pahoilta hengiltä.  Aitoihin luonnonvalkoisiin Beni Ouarain-paimentolaismattoihin kuvioita ei ole värjätty jälkikäteen, vaan kuviot on kudottu osaksi mattoa lampaiden tummanruskeasta villasta, jota kasvaa tämän pienikokoisen lammasrodun pään alueella. Aidot paimentolaismatot on siis täysin ja 100%:sesti lampaanvillaa ilman minkäänlaisia väriaineita. 


Sukhimatoilla myytävä Beni Ouarain -matto on aito paimentolaismatto, joka on kudottu Atlas-vuorilla elävästä pienikokoisen lammasrodun  erittäin hienolaatuisesta villasta. Ensin villa keritään ja puhdistetaan. Tämän jälkeen käsin kehrääminen langaksi voi alkaa.  Kun villa on kehrätty maton kudontaan sopivaksi langaksi, valmistetaan kudontakehikko ja loimi, jonka jälkeen aloitetaan maton kudonta. Matot kudotaan erityisen paksuksi solmujen väliin tulevan kudelangan ansiosta. Kun matto on kudottu, se tasoitetaan ja varmistetaan, että nukka on tasapituista. Itse maton kudontavaihe käsin solmien voi kestää pitkään, jolloin villa luonnollisesti likaantuu ja kovettuu. Matot pestään pari kolme kertaa viimeistelyvaiheessa, että niistä tulee pehmeitä ja puhtaita. Pesun jälkeen matto kuivatetaan luonnollisesti auringon lämmössä ennen kuin se lähetetään eteenpäin ostajalle. 


Tiedättekö, olisi niin mahtavaa päästä itsekin kokeilemaan maton kudontaa paikan päälle ja tehdä itse itselleen oma paimentolaismatto! Tällä hetkellä se on tosin mahdotonta, koska a) työt b) elämä Suomessa c) en tiedä jaksaisinko kutoa yhtä mattoa montaa päivää d) en tietäisi minne mennä kutomaan. 


Minä arvostan yli kaiken käsityöläisiä (olenhan itsekin käynyt vaatetusartesaanikoulutuksen), jonka vuoksi olin erittäin iloinen, kun Sukhimatot otti minuun yhteyttä. Sen lisäksi, että nämä paimentolaismatot on todella kauniita, ne ovat laadukkaasta luonnonmukaisesta materiaalista tehtyjä, materiaalin määrässä ei ole tingitty ja ne varmasti kestävät käytössä kulutusta useita vuosia. Sen lisäksi, että tuen mielelläni yksityisyrittäjiä Suomessa, tuen mielelläni myös käsityöläisiä ja heidän toimintaansa tukevia yrityksiä, kuten Sukhimattoja. 

On ihailtavaa lukea yrityksestä, joka pitää huolen työntekijöistään. Sukhimatoilla työntekijät saavat koulutuksen työhön ja keskivertoa paremman palkan kuin mitä muissa mattoja valmistavissa yrityksissä maksetaan. Lisäksi nämä naiset asuvat kävelymatkan päässä työpaikastaan ja tarpeen mukaan heillä on mahdollisuus myös työskennellä kotonaan lapsia samalla hoitaen. Sukhimatoilta löytyy myös muita upeita alkuperäisiä käsityönä tehtyjä mattoja kuten esimerkiksi huopapallomatot, villamatot ja vintage-matot. Kannattaa käydä tutustumassa tarkemmin mattojen tekijöihin ja mattojen valmistukseen sekä tietenkin mattomallistoon osoitteessa 


Voit vaikka innostua samalla tilaamaan itsellesi aidon, laadukkaan ja käsityönä tehdyn upean uniikin maton! 

2 comments

  1. Paimentolaismatot ovat aivan ihania! Olipas mielenkiintoista lukea maton valmistusprosessista :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on upeita! En olisi itsekään uskonut, että yhden maton valmistamiseen menee useita päiviä. Toki ymmärrettävää, että kun se on tehty aidosta lampaanvillasta, ettei se ihan käden käänteessä valmistu :)

      Delete