Miksi pellavakangas?


Rakkauteni pellavakankaaseen materiaalina on saanut uuden sykäyksen uusien pellavalakanoiden myötä. Pellavaverhot meillä on ollut jo kolme vuotta olohuoneessa ja makuuhuoneessa ja voin rehellisesti sanoa pitäväni niistä edelleen. Nuo pellavaverhot valikoitui meille puolivahingossa meidän muuttaessa tähän asuntoon, sillä tässä asunnossa huonekorkeus on huomattavasti korkeampi kuin edellisessä asunnossa, joten vanhat verhot sai väistyä. Minulla ei ollut tuolloin omaa ompelukonetta ja H&M:n pellavaverhot olivat ainoat tarpeeksi pitkät valmisverhot mitkä siihen hätään löysin. Samoilla paikoilla nuo verhot on edelleen, vaikka kovin hätäinen ostos nuo verhot tuolloin oli.

Tässä listauksena pellavakankaan hyviä puolia:
+ pellavakangas on kestävää ja se pehmenee pesujen myötä.
+ pellavakangas allergisoi kaikista luonnonkuiduista vähiten.
+ pellavaverho sopii verhokankaaksi hyvin hyvän valonkestävyyden vuoksi. 
+ pellavakangas vaatemateriaalina hengittää hyvin, jolloin se tuntuu iholla kuumana kesäpäivänä vilpoiselta ja kylmällä ilmalla puolestaan lämpimältä.
+ pellavakangas ei liimaudu ihoon kesäsateen yllättäessä ja voi imeä itseensä paljonkin kosteutta tuntumatta märältä.

-> seuraavana siis ostostilastalla on pellavamekko kesähelteille.

Pellavakankaan valmistusprosessi on kuulemma melko työläs, josta johtuu kankaan suht korkea hinta. Hyvänä puolena mainittakoon kuitenkin myös se, että pellavan kasvatuksessa ei tarvitse käyttää paljoa torjunta-aineita eikä ollenkaan keinokastelua. Luonnostaan pellava on väritykseltään ruskeanharmaa, joten esimerkiksi valkoinen pellavakangas on todella voimakkaasti valkaistu. Myös muun kuin ruskeanharmaat pellavakankaat on usein ensin valkaistu ja vasta sen jälkeen värjätty toisen väriseksi. Pellava rypistyy helposti, joten jos et voi sietää ryppyisiä verhoja, peittoja tai vaatteita, pellava ei ole sinun materiaalisi. Pellavakuidut on kovia kuituja, joten on hyvä muistaa, että pitkään laskostettuna tiukasti samasta kohdasta kangas voi murtua. 


Joko sinun kodistasi löytyy pellavatuotteita?

4 comments

 1. Pellavasta tykkään myös, se on just ihana, kun on vähän ryppyinen. Mulla on pellavalakanoita ja puuvillaperkaali on materiaalina lakanoissa toinen suosikki. Eipä yhtään söpö hän joka kurkkii sieltä peiton alta. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puuvillaperkaali on myös yksi suosikkimateriaaleista lakanakankaaksi. Se on niin ihanan pehmeää! Tuo meidän nuorimmainen koira yrittää aina vallata sängystä jalkopään :D

   Delete
 2. Mä olen tässä pari vuotta miettinyt, onko minusta tyttöä satsaamaan pellavalakanoihin. Tässä pari päivää sitten satuin vilkaisemaan lempipaitani materiaalilappua. Kas kummaa, sehän oli 100 % pellavaa. Ehkä tämä oli merkki.

  ReplyDelete